victoria65

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Komu patria chodníky ?

Komu patria chodníky ?
Napriek tomu, že ešte je stále pekné počasie, niekomu už len pri pomyslení na blížiacu sa zimu veru nieje do smiechu A to hlavne tým, ktorí musia čistiť chodníky od snehu a námrazy.
Každý z nás chce hneď zrána kráčať po očistených chodníkoch , aby sa bez  rizika pošmyknutia dostal tam, kam potrebuje.
Cestári to majú jednoduché. Celé leto sa pripravujú na zimu, ale keď napadne prvý sneh, tak sú prekvapení. Ale nič sa nedeje ,horšie sú na tom tí, ktorí majú čistiť chodníky pri obytných blokoch.
Podľa  „ všeobecne platného nariadenia“  chodníky musia čistiť majitelia priľahlých nehnuteľností a to do určitej rannej hodiny, ináč hrozia aj sankcie. A keby sa na neočistenom chodníku nebodaj niekto pošmykol a dokaličil sa, bolo by ešte horšie..
V niektorých obytných blokoch sa o upratovanie stará domovník / väčšinou domovníčka /, často vo vyššom veku, alebo majú rozdelené služby a táto tiež môže pripadnúť na starého či chorého človeka, a tak často skoro ráno v mraze a fujavici vídavať starých ľudí ako „ bojujú“ s ušľapaným a primrznutým snehom. Je to riadna drina aj pre mladého a zdravého človeka, a vidieť takto makať staršieho človeka je smutný pohľad.
Nemôžem si pomôcť, ale mne to pripadá ako vykorisťovanie zo strany miest a obcí. Chodníky 
predsa nie sú majetkom majiteľov priľahlých nehnuteľností, sú verejným priestranstvom, ktoré používa každý kto potrebuje a tak by ich údržbu mali zabezpečovať mestá, alebo mestské časti Prehodiť zodpovednosť a povinnosti na niekoho iného  je pre nich výhodné,  nemusia za zimnú údržbu chodníkov platiť, však to niekto urobí zadarmo.
Myslím, že tento výmysel platil aj za minulého režimu. Vyhovuje, tak načo meniť, nie ?

Život okolo nás | stály odkaz

Komentáre

  1. Asi to bude pre Slovákov príliš zložité,
    ale o údržbu chodníkov by sa mal starať ich vlastník.
    publikované: 04.11.2009 16:40:47 | autor: pako (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. no prave...
    preco su potom zodpovedni obyvatelia domov za verejny chodnik veduci popred ich dom? Jednoznacne by sa to malo zmenit...mesta, ci obce by mal prevziat zodpovednost za chodniky, podobne ako za cesty ...
    Nic podobne som v programoch nadejnych kandidatov nevidela...ci uz ide o samospravu, VUCku, vsetko jedno...vsetci maju len vseobecne, zabadzajuce kecy...
    publikované: 04.11.2009 18:34:15 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014